Log in
Foto's aanbieden
Foto's zoeken
 
HomeFoto's aanbiedenTips & trucsEigen watermerk

Eigen watermerk

Een watermerk op de schermweergave speelt een belangrijke rol bij de beveiliging van uw foto's. Ondanks dat we zoveel mogelijk maatregelen nemen om het kopieren van uw foto's tegen te gaan, is het altijd mogelijk om wat er op het scherm staat te bewaren, bijvoorbeeld met de print-screen toets. Met een watermerk op de foto zorgt u ervoor dat in zo'n geval altijd een 'lelijke' foto bewaard wordt, met uw naam of website, of een copyright melding. Daarbij kunt u een evenwicht zoeken: een te duidelijk aanwezig watermerk is storend waardoor de foto niet meer besteld wordt omdat de kwaliteit van de foto niet zichtbaar is, maar een watermerk dat bijna niet zichtbaar is bereikt ook zijn doel niet.

In Oypo kunt u standaard een watermerk laten toevoegen, klein of groot. Met het PRO-account kunt u ook uw eigen watermerk-ontwerp gebruiken, waardoor u bijvoorbeeld ook een logo over de foto heen kunt zetten. Op deze pagina leggen we uit hoe dat in z'n werk gaat.


Stap 1

Maak in Photoshop of een ander beeldbewerkingsprogramma een PNG bestand aan met de tekst of afbeelding die u wilt gebruiken voor het watermerk. Daarbij laat u het grootste gedeelte transparant (daardoor is de foto zichtbaar). Een voorbeeldbestand kunt u [hier] downloaden, maar u kunt ook uw eigen bestand maken. De resolutie is vrij. Het watermerk wordt 1:1 op de foto gezet als deze 800 pixels groot is, of naar verhouding verkleind als een foto kleiner is (standaard wordt een foto in 400 of 500 pixels getoond op Oypo). Als u een klein bestand maakt (bijvoorbeeld, 150x150 pixels) dan kun u ervoor kiezen om het watermerk automatisch herhalend op de foto te plaatsen. 

Zorg ervoor bij het maken van het ontwerp dat het watermerk zowel op lichte als donkere achtergronden zichtbaar is. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van schaduwen. In het voorbeeldbestand staan lagen met een witte en een zwarte achtergrond om te testen hoe het effect eruit ziet.

Bewaar het bestand als PNG-bestand. De naam moet beginnen met 'watermerk-', dus bijvoorbeeld 'watermerk-voorbeeld.png'. Let erop dat u eventuele achtergrondlagen heeft uitgeschakeld: transparantie wordt aangegeven door het blokjespatroon.

Stap 2

Plaats het PNG-bestand op Oypo (via de webupload of via FTP) op dezelfde manier als dat u foto's plaatst. Als de bestandsnaam juist is (beginnend met watermerk- en eindigend op .png) dan wordt het bestand herkend als watermerk.

Stap 3

Stel bij 'beheer verkoopprofielen' het watermerk in:

Bij de keuze voor het watermerk staat het bestand vermeld dat u heeft geplaatst. Bij de keuze voor 'watermerk regel 1' kunt u eventueel nog opties aangeven, gescheiden door een komma:

tile: Vermelden van 'tile' wordt het watermerk meerdere keren verdeeld over de foto weergegeven. Daarvoor moet het watermerk-bestand kleiner zijn dan de foto (bijvoorbeeld 150x150 pixels). Als er geen 'tile' vermeld wordt, wordt het watermerk linksonder uitgelijnd.

center: Bij het vermelden van 'center' wordt het watermerk gecentreerd weergegeven op de foto in plaats van linksonder. Deze optie is niet te combineren met 'tile'.

50: Met een getal tussen 0 en 100 kunt u de transparantie van het watermerk instellen. De transparantie kunt u ook bij het ontwerpen al aan geven door elementen half-transparant te maken in Photoshop, maar soms is het lastig om te beoordelen welke transparantie het beste werkt. Bij de waarde 0 wordt het png-bestand ongewijzigd op de foto geplakt, de waarde 100 is volledig transparant (dus niet meer zichtbaar). U kunt een willekeurige waarde tussen 0 en 100 invullen.

Bewaar het verkoopprofiel en ken het toe aan een fotomap. De schermweergave van foto's in deze fotomap zal nu voorzien zijn van een watermerk.

Enkele voorbeelden: