Log in
Foto's aanbieden
Foto's zoeken
 
HomeFoto's aanbiedenTips & trucsFoto's uploadenLightroom pluginPublicatie service

Publicatie service

U kunt de plugin op twee manieren gebruiken: als Export service en als Publicatie service.

Export service
De Export service is éénrichtingsverkeer: u kunt er foto's mee plaatsen op Oypo en beperkt fotomappen beheren, maar geen foto's verwijderen of fotomappen verplaatsen. Op de vorige pagina staat beschreven hoe de Export service werkt.

Publicatie service
De Publicatie service (vanaf Lightroom 3.3) is veelzijdiger dan de Export service: er ontstaat een twee-weg koppeling tussen Lightroom en Oypo, waardoor U ook fotomappen kunt verplaatsen, en individuele foto's uit een fotomap op Oypo kunt vervangen of verwijderen. Hieronder bespreken we de Publicatie service.


Let op: Het is niet verstandig om de export service en de publicatie service beide door elkaar te gebruiken. Alleen foto's die u via de publicatie-service op Oypo plaatst zijn ook achteraf via Lightroom te beheren.


Stap 1: Publicatie service aanmaken (eenmalig)

De publicatie service dient eenmalig in Lightroom aangemaakt te worden. Na installatie van de export plugin hebt u een Oypo-icoontje in de linker balk onder services voor publiceren. Klik hier op 'instellen...'

U komt nu in Publicatiebeheer, waar u uw Oypo account kunt koppelen. Selecteer de Oypo plugin in de linker kolom.

Klik op de knop Inloggen. U staat op het punt Lightroom toestemming geven om de foto's van uw Oypo-account te beheren. De toestemming blijft van kracht (ook nadat u Lightroom afsluit) totdat u handmatig uitlogt.

Klik op de knop 'Toegang geven' en uw webbrowser verschijnt met een inlogscherm. Log in op uw Oypo account en klik op de knop 'Ja' om aan Lightroom toestemming te geven om de foto's van Oypo-account te beheren.

Keer na de bevestiging terug naar Lightroom. Het scherm voor Publicatie beheer kunt u nu sluiten.


Stap 2: Fotomappen aanmaken

U kunt nieuwe fotomappen aanmaken door rechts te klikken op de balk met het Oypo logo.

Een Fotomap is een normale fotomap binnen Oypo, die foto's bevat. Een Smart Fotomap is voor Oypo een normale fotomap, maar wordt door Lightroom automatisch gevuld volgens bepaalde criteria die u zelf kunt opgeven (bijvoorbeeld, een waardering met 5 sterren, en met bepaalde keywords). Een Fotomap set is een fotomap die alleen andere fotomappen kan bevatten. Binnen Lightroom kunnen fotomappen niet zowel foto's als andere fotomappen bevatten.

Klik op Fotomap maken om een nieuwe fotomap te maken. In het scherm dat verschijnt geeft u de naam van de fotomap, de omschrijving, en eventueel een wachtwoord in. U kunt de fotomap meteen zichtbaar maken op de Oypo website. Kies vervolgens het verkoopprofiel om de juiste verkoopprijzen en andere instellingen aan de nieuwe fotomap te koppelen.

Klik op de knop 'Maken' en de nieuwe fotomap verschijnt in Lightroom. Vanaf nu kunt u foto's die u op Oypo wilt plaatsen toevoegen aan deze map door ze vanuit uw collecties naar de nieuwe map te slepen. Daarna klikt u op de fotomap, en klikt u op de knop 'Publiceren':

De foto's worden naar uw Oypo-account gekopieerd. Afhankelijk van het aantal foto's kan dat enige tijd duren. In de linker-bovenhoek van Lightroom kunt u de voortgang volgen:

Als u ervoor koos om de fotomap map zichtbaar te maken dan verschijnen de foto's direct op Oypo en is alles klaar zodat uw klanten foto's kunnen kopen. Afhankelijk van de drukte op Oypo kan het zijn dat het een enkele minuten duurt voordat de foto's daadwerkelijk in de uw account staan. Op de pagina Account status van uw Oypo ziet u of er nog foto's in de wachtrij staan om verwerkt te worden.

Tip: Indien u dat wenst kunt u nu de fotomappenstructuur die u binnen Oypo gebruikt in Lightroom aanmaken, door de albumstructuur te importeren. Lees meer hierover op de pagina met Geavanceerde functies. U kunt ook in een later stadium de structuur van de fotomappen importeren.


Foto's in fotomappen achteraf aanpassen

Als u later foto's wilt verwijderen, wilt vervangen of nieuwe foto's wilt toevoegen aan een fotomap op Oypo, dan kan dat eenvoudig door de betreffende foto's in de betreffende fotomap in Lightroom te wijzigen. Dit gaatr opdezelfde manier als dat u verzamelingen/collecties binnen Lightroom beheert. Lightroom houdt zelf bij welke foto's zijn gewijzigd, toegevoegd, of verwijderd. Dit kunt u bekijken door op de map te klikken. Met een druk op de knop 'Publiceren' voert u de wijzigingen door in Oypo uw Oypo-account.


Instellingen van een fotomap achteraf wijzigen

Dubbelklik, of rechts-klik, op een fotomap en kies de menu-optie Fotomap bewerken om de instellingen van de map te bewerken.
Let op: Wijzigingen die u aanbrengt zijn direct van kracht in uw Oypo account.

Tip: Als u een nieuwe Fotomap set aanmaakt, kunt u bestaande fotomappen meteen daarheen verplaatsen door ze te verslepen.


U kunt bestaande fotomappen van uw Oypo-account in Lightroom inlezen.
Lees meer daarover op de pagina met geavanceerde functies.