Log in
Foto's aanbieden
Foto's zoeken
 
HomeFoto's aanbiedenNieuws & weblogWeblogLaura VinkVier tips voor prachtige portretten

Vier tips voor prachtige portretten

In het huidige digitale tijdperk wordt meer gefotografeerd dan ooit. Aan ons, als fotograaf, de taak te laten zien dat fotograferen iets anders is dan het maken van een mobiele telefoon-kiekje. Ik ben gespecialiseerd in kinderfotografie (neem gerust een kijkje op www.lauravinkfotografie.nl) en zie het als een kunst een portretfoto te maken die zich onderscheidt van normale ‘kiekjes’. Hoe beter een portretfoto, hoe meer mensen bereid zijn er voor de foto te betalen. Lees hieronder vier tips om uit te blinken in portretfotografie en zo uw winst te vergroten.

Stel scherp op de ogen!

Het was Da Vinci die schreef: 'De ogen zijn de spiegel van de ziel'. Volgens mij bedoelde hij daar mee dat als je iemand in de ogen aankijkt, dat je de persoon 'echt' ziet. Zelf zou ik het niet zo willen zeggen, maar wel vind ik het als fotograaf ontzettend belangrijk dat de ogen (of minimaal 1 oog) in een portretfoto haarscherp zijn.

Als portretfotograaf wil je vanzelfsprekend dat de aandacht naar de persoon gaat. Wanneer je in een studio fotografeert met een neutrale achtergrond zorgt de achtergrond hier meestal voor. Fotografeer je net als ik op locatie, dan kan de achtergrond (te veel) afleiden. Om die reden fotografeer ik op locatie graag met een kleine scherptediepte (groot diafragma) waardoor de achtergrond wazig(er) wordt.

Vooral bij een close-up foto, doordat je inzoomt of doordat je fotografeert met een grotere brandpuntsafstand, kan het zijn dat de scherptediepte zo klein wordt dat deze slechts een centimeter bedraagt. Op dit moment is het heel belangrijk om goed op de ogen scherp te stellen. Stel je namelijk scherp op de neus of, zoals in het voorbeeld hieronder, op het randje van de hoed, dan kan het zijn dat de ogen niet meer helemaal scherp zijn. En dat is zonde!

Laura Vink helpt: verkoop prachtige portretten

Zijn er uitzonderingen op deze regel? Uiteraard! Een voorbeeld hiervan lees je in het artikel 'Merel en het rupsje'.

Gebruik zacht, diffuus licht

Zacht, diffuus licht werkt vaak het mooiste voor frisse (kinder)portretten. Hard licht, zoals zonlicht, zorgen voor wallen onder de ogen van het model, hinderlijke schaduwen en vaak zijn de ogen dan ook donker. Je model ziet er bij dat licht niet op zijn best uit. Bij zacht licht daarentegen, worden oneffenheden in de huid minder zichtbaar (waarom denk je dat alle beautyreclames met gigantische softboxen werken?!) en krijg je een mooie sprankeling in de ogen.

Wanneer je in een studio werkt, kun je met een softbox gemakkelijk mooi, zacht licht creëren. Wanneer je op locatie fotografeert is het helaas lastig om spontaan een wolkje voor de zon te toveren. Toch betekent dat niet dat je dan beperkt bent. Leer op zoek te gaan naar het diffuse licht en gebruik eventueel hulpmiddelen zoals reflectieschermen. Geloof me, je kunt dan echt in elke situatie waarbij er voldoende daglicht aanwezig is, ongeacht het weer, portretten fotograferen met zacht, diffuus licht!

Laura Vink helpt: Prachtige Portretten

Kijkruimte

Nog een belangrijke tip is het letten op kijkruimte. Een persoon of kind hoef niet altijd in de camera te kijken als je een foto maakt. Wanneer de persoon naar de zijkant kijkt, is het echter wel belangrijk om te letten op de kijkruimte. Met kijkruimte wordt de ruimte naast het gezicht van de persoon bedoeld, aan dezelfde kant als waar de persoon naar toe kijkt. Een geportretteerde met de neus vrijwel tegen de rand van de foto, heeft weinig kijkruimte. Deze foto kan de kijker een wat opgesloten gevoel geven. Door voldoende kijkruimte te houden tussen het gezicht en de rand van de foto, is de foto meer in balans en maak je hem interessanter.

Laura Vink helpt: Kijkruimte

Neem als vuistregel dat de kijkruimte steeds belangrijker wordt, naarmate de neus van de persoon meer opzij wijst. Bij een persoon met het hoofd licht gedraaid, stoort een kleine kijkruimte minder dan wanneer iemand 'en profile' (dus helemaal van opzij) is gefotografeerd.

Varieer!

Het mooie aan het maken van portretfoto's is dat elke foto's weer anders is. Niemand is immers hetzelfde en er zijn tal van mogelijkheden om te variëren. Maak hier gebruik van. Varieer in standpunt, achtergrond, gezichtsuitdrukkingen, compositie, etc. Meer variaties betekent meer foto’s, hierdoor biedt je je klant keuze wat zeker op prijs gesteld zal worden.

Dus... aan de slag en op naar een (nog?) hogere omzet in 2013! Ben je na het lezen van de vier  bovenstaande tips nog niet uitgelezen? Lees dan op Vink Academy een uitgebreid artikel over 12 mogelijke variatietips voor (kinder)portretten.

Bokeh Oypo Laura Vink Een jaar met tips van Laura Vink is voorbij gevlogen. Dit is alweer mijn laatste artikel dat ik speciaal voor jou als Oypo-fotograaf schrijf. Ik hoop dat ik je met mijn tips tot nieuwe creatieve inzichten heb laten komen en je net een stapje verder heb kunnen helpen. Met in bijna elke huiskamer een boom vol prachtige lichtjes vond ik het mooi af te sluiten met een bokeh-foto in Oypo-stijl. Benieuwd hoe je zelf bokeh foto's in 101 vormen kunt maken? Bekijk dan het uitgebreide artikel op www.vinkacademy.nl. Bij deze ook alvast fijne feestdagen toegewenst!

 


Laura Vink werkt als freelance fotograaf en deelt haar kennis en enthousiasme over fotografie graag met anderen. Ze deelt haar tips en trucs niet alleen via haar website www.vinkacademy.nl maar ook met Oypo. Laura Vink is gespecialiseerd in vrolijke kinderfotografie en gezinsfotografie, maar fotografeert ook nog graag in haar vrije tijd. Ze geeft daarnaast fotografieworkshops en omdat ze anderen graag nog enthousiaster maakt over fotografie, is ze begonnen met VinkAcademy. Op deze site geeft ze fotografielessen en tips aan zowel de beginnende, gevorderde als professionele fotograaf en is o.a. het eBook 'Alles over Scherptediepte' gratis te downloaden.
Laura is ook te volgen op Twitter en Facebook