Log in
Foto's aanbieden
Foto's zoeken
 
HomeFoto's aanbiedenTips & trucsSchoolfotografieInlogkaartjes ontwerpen

Inlogkaartjes ontwerpen

Inhoudsopgave van deze pagina:

  1. Nieuw inlogkaartje aanmaken
  2. Selecteer het formaat
  3. Inlogkaart ontwerpen
  4. Plaatsen van velden
  5. Hoe genereer je de inlogkaartjes?
  6. Hoe bepaal ik welke foto op het kaartje komt te staan?


1. Nieuw inlogkaartje aanmaken

Voor het aanmaken van eigen inlogkaartjes kan je gebruik maken van de ontwerp-optie van Oypo. Deze is te vinden links in het menu onder het kopje "Schoolfoto's". , klik daar op "Inlogkaarten".

 
Voordat je gaat beginnen met het ontwerpen dien je eerst goed na te denken wat je wilt maken. Wil je een inlogkaart in de vorm van een brief, anzichtkaart, pasje, of zelfs een compleet eigen verzonnen formaat? Bedenk goed wat je wilt communiceren. Soms is een brief handig en komt officieel over, deze wordt vaak wel bewaard bij de officiele documenten van school. Een anzichtkaart kan soms makkelijk zoek raken, maar is wel het meest gangbare formaat.

Hoe meer je wilt communiceren, hoe meer ruimte je daarvoor nodig hebt. Dus heb je veel informatie?, Maak een brief. Kort en krachtig? Maak een anzichtkaart.

Het is mogelijk de anzichtkaart via Oypo te bestellen en te laten drukken op dikker gelamineerd papier. Deze luxe inlogkaarten zijn erg mooi en schooltasbestendig.

Onder Inlogkaarten krijg je de mogelijkheid om eigen kaarten aan te maken.
Door op de knop "nieuw ontwerp maken" te klikken krijg je de optie om een formaat te kiezen.


2. Selecteer het formaat.


Bij de keuze van formaten kan je kiezen uit vier opties. Het creditcardformaat is goed te gebruiken voor schoolpasjes te ontwerpen en aan te maken. Het A6 formaat is doorgaans het meest gebruikte formaat, zo groot als een anzichtkaart dus, ook dit formaat kan je door OYPO af laten drukken als je wilt. Wil je de kaartjes op de twee standaard fotoformaten van een fotolab dan kan je gebruik maken van de opties "10x15" en "13x19".

Voor een eigen formaat kan je deze ook in millimeters aangeven hoe groot de kaart moet zijn. Maximaal is A4 formaat mogelijk. Dus wil je een brief ontwerpen dan kan dat, gebruik in dat geval dus de "Eigen formaat" optie.Klik na het selecteren van het formaat op "Kaart aanmaken".

3. Inlogkaart ontwerpen


Nu ben je in het ontwerpscherm terecht gekomen.
Zorg als eerste dat je ontwerp een goede titel krijgt, vul dus een naam in bij "Titel van uw ontwerp". Wees duidelijk met de benamingen zodat je weet om welk ontwerp het gaat. Je kunt dus makkelijk verschillende ontwerpen maken.
Bijvoorbeeld: A6-ontwerp KDV 2016

Hiermee geef ik nu aan dat ik een A6 ontwerp maak speciaal voor Kinderdagverblijven voor het jaar 2016. ik kan nu een ontwerp maken dat misschien speelser is dan die van een school. Het ontwerp voor een basisschool zou dus kunnen zijn "A6 ontwerp basisschool 2016".Na het invoeren van een naam ga je het ontwerp zelf beginnen. Om een kaart mooi op te maken met beeld, bijvoorbeeld een logo, en vaste tekst die altijd hetzelfde blijft zoals een verwijzing naar een website, is het handig al deze ontwerpen vooraf in een programma zoals bijvoorbeeld Photoshop te maken.

Links van het ontwerpscherm staan alle velden die toegevoegd kunnen worden. Dit zijn de velden die vanuit OYPO dus toegevoegd worden aan jouw eigen ontwerp. Helemaal onderaan vind je de optie "Achtergrond". Hiermee kan je een eigen ontwerp voor de achtergrond dus uploaden, dat kan dus bijvoorbeeld bij een brief een compleet opgemaakte brief zijn. Achter de tekst "Achtergrond" staat het JPG-formaat (in pixels) vermeld voor jouw aan te maken  Photoshop-bestand. Daarmee weet je precies welke resolutie jouw bestand dient te zijn die je straks gaat uploaden.

Maak dus eerst een prachtig ontwerp en laat ruimte op de plaatsen waar de belangrijke informatie door Oypo toegevoegd mag worden. Deze informatie halen wij uit de mapgegevens van elke leerling. Bijvoorbeeld: fotomapnaam, fotomapcode en fotomapwachtwoord  zijn de meest gebruikte velden. Daarnaast kan een foto uit de map toegevoegd worden aan de inlogkaart.Na het ontwerpen upload je dus de achtergrond en klik dan op Ontwerp opslaan.
Open daarna opnieuw de inlogkaart en ga nu aan de slag met het plaatsen van de velden.


4. Plaatsen van velden


Door links in het overzicht te kiezen welke velden je toe wilt voegen kan je deze op de juiste positie in het ontwerp gaan plaatsen.De velden kan je groter en kleiner schuiven, je kunt de letterytpe, formaat en kleur naar wens aanpassen.
Door op een veld links te klikken verschijnt deze in de inlogkaat recht bij het ontwerp.
Elk veld kan dus verplaatst en ook gewijzigd worden. Wijzigen doe je door op het potloodje te klikken, daarmee kan je het lettertype en de kleur aanpassen. Hierin hebben wij een beperkt aantal lettertypes. Met goede reden kiezen wij een beperkt aantal, omdat deze lettertypes nu eenmaal goed te lezen zijn. Het is lastig als hier sierletters voor gebruikt worden, dan zijn code's vaak moeilijk leesbaar en kan de klant er niets mee.Het plaatsen van een foto is aan te raden, de ouders zien dus al een voorbeeld foto op het kaartje en willen snel naar de website om daar de foto's verder te bekijken. Je kunt zelfs kiezen welke foto uit de map op dit kaartje mag. 1e, 2e, 3e of 4e foto. Ook een groepsfoto toevoegen is mogelijk. Alle 5 kan zelfs tegelijk, maar dat neemt erg veel plaats in. De foto is ook groter en kleiner te slepen. De positie van de foto wordt aangegeven met een vierkant. Dit houdt in dat de foto altijd hierin past. Is de foto liggend dan zal deze dus de volle breedte gebruiken van de vierkant, is het een staande foto, dan maakt hij gebruik van de volle hoogte van het  vierkant.

Het is mogelijk teksten te plaatsen met de vrije tekstvelden, let wel op dat lange teksten plaatsen daarmee niet altijd even handig is. Probeer lange teksten in je eigen ontwerp al mee te nemen in het achtergrond bestand.

Na het plaatsen van de velden op de juiste plaats kan je het ontwerp opslaan.

 


5. Hoe genereer je de inlogkaartjes?


Ga naar Fotomappen en de optie "beheer fotomappen". Klik op de schoolmap (hoofdmap van de school). Klik op tabblad "schoolfotos" en klik op de knop "downloads" .

 In het scherm dat dan verschijnt zie je enkele opties voor de te genereren inlogkaartjes en kan je het formaat kiezen.
Bij "Layout" kies je de naam van het ontwerp dat je zojuist hebt gemaakt.

Noot: Let op dat voor de fotomappen wel al de wachtwoorden gegenereerd moet zijn, anders krijg je lege velden in je inlogkaartjes!

Kies je het gewenste ontwerp voor de inlogkaartjes en klik je op de knop "download PDF", dan worden de inlogkaartjes voor je gegenereerd. Dit kan even duren, er verschijnt dan ook een melding op het scherm dat je even geduld dient te hebben:

 Als het bestand voor je is aangemaakt verdwijnt de melding en verschijnt er een linkje naar het bestand dat je kan downloaden met daarbij vermeld de datum waarop je de kaartjes hebt aangemaakt.

Loop na het download van het PDF-bestand het bestand nog even  pagina voor pagina na, zo kan je controleren of alle teksten en foto's netjes geplaatst zijn. Vooral het code en wachtwoord dient natuurlijk geheel in beeld te zijn.
Het kan zijn dat de velden net niet goed uitgelijnd zijn met de achtergrond tekst. Daarmee heb je dus nu nog de kans dit uit te lijnen. Dit kan door je kaart aan te passen of de achtergrond aan te passen, net wat je zelf het gemakkelijkst vindt.

6. Hoe bepaal ik welk foto op het kaartje komt te staan?


Je kan kiezen of de 1ste, 2de, 3de of vierde foto uit de map genomen wordt voor het inlogkaartje.
Echter, soms blijkt  bij enkele leerlingen de eerste foto niet de gewenste te zijn.
Om dan toch te forceren om een andere foto op het inlogkaartje afgebeeld te krijgen kan je de gewenste foto als favoriet kenmerken.
Dit gaat als volgt:
Klik op "beheer fotomappen" en klik naar de map met de mapjes van de kinderen, en klik daarna op tabblad "Schoolfotos":In het voorbeeld hierboven bevat de schoolmap al direct de mapjes met de leerlingen. Als je onder de schoolmap eerst nog de klasmappen hebt staan, klik dan op een van deze klasmappen.
(de schoolmap aanklikken werkt in dat geval ook, maar houdt dan rekening met een erg lange pagina met alle kinderen van de gehele school, wat het geheel wat onoverzichtelijk kan maken)
Klik op de knop "Sorteer" en een nieuw venster verschijnt met alle fotootjes van de kinderen.Bij elke foto zijn twee kleine icoontjes te zien.
Door het klikken op het prullenbakicoontje kan je een foto verwijderen mocht dat nodig zijn.
Klik je op het sterretje, dan maak je de betreffende foto favoriet.
De favoriete foto zal nu worden gebruikt voor het afbeelden op het inlogkaartje.

Tip: Je kan hier ook foto's verslepen naar een andere map als er een fotootje niet in de goede map staat!