Kortingsbonnen en waardebonnen aanmaken

Heb je een OYPO-PROaccount, dan kan je kortingsbonnen en waardebonnen aanmaken.
Een kortingsbon activeert een ander verkoopprofiel. Dat verkoopprofiel kan dan bijvoorbeeld lagere verkoopprijzen bevatten. De bonnen hebben een uniek nummer en is naar keuze één of meerdere malen geldig.
Een waardebon vertegenwoordigd een waarde in geld. Voor dat bedrag kan de klant dus producten bij je kopen. 

Voorbereiding bij kortingsbonnen

Ga je kortingsbonnen aanmaken, dan is het van belang dat je reeds twee verkoopprofielen hebt aangemaakt voor dit doel.
Als je bijvoorbeeld een profiel hebt met de naam "scholen 2020", dan kan je eenvoudig een kopie maken van dat profiel om deze te gaan gebruiken als versie met de kortingen.
Ga hiervoor naar "verkoopprofielen" en klik op profiel "scholen 2020". Wijzig daar de naam in "scholen 2020 korting" en vink "Bewaar verkoopprofiel als kopie van bestaand profiel" aan.
Klik vervolgens op de knop "Wijzigingen opslaan".
Je hebt nu twee identieke profielen, "scholen 2020" en "scholen 2020 korting". In deze laatste kan je nu de prijzen aanpassen naar het gewenste kortingsniveau.

Bonnen aanmaken

Klik op de menu-optie "Kortingsbonnen".
Aan de rechter zijde verschijnt een overzicht van de bonnen die je mogelijk eerder hebt aangemaakt. Geheel onderaan bevindt zich een knop "Aanmaken" waarmee je nieuwe bonnen kan maken.

Heb je daarop geklikt, dan dien je eerst een keuze te maken wat voor een bon je wilt aanmaken; een kortings- of een waardebon, en het aantal unieke bonnen dat je wilt aanmaken.
Maak je een kortingsbon? Een kortingsbon met dezelfde code kan meerdere malen gebruikt worden door verschillende klanten, dus meestal volstaat dan het aantal 1.

Voor kortingsbonnen:

Selecteer hier de twee verkoopprofielen die je hebt voorbereid;

  • Kies het verkoopprofiel waarop de bon gebruikt mag worden (dus met de standaardprijzen)
  • Kies daarna het verkoopprofiel dat actief wordt na het invoeren van de kortingscode (met de kortingsprijzen)

Hierna geef je aan hoe vaak een kortingscode gebruikt mag worden.
Vul een '1' in als een kortingscode slechts eenmalig gebruikt mag worden. Maak in dat geval voldoende bonnen aan voor iedereen die je er een wilt geven. Dit is nuttig voor een korting die maar voor één bestelling geldig is.
Vul '999' in om bonnen onbeperkt geldig te maken (tot de einddatum). Je kan dan iedere afnemer hetzelfde kortingscode geven.

Voor waardebonnen:

Geef aan wat de waarde van de waardebon mag zijn.
Let wel, deze bon is een betaalmiddel, dus een bon van 10 euro is ook echt 10 euro waard.
Het aanmaken van de bon kost je niets. Echter, als de klant deze bon heeft verzilverd, dan wordt de 10 euro ook echt met je saldo verrekend.
Dit lijkt in eerste instantie wellicht onrendabel en duur, maar vergeet niet dat je na verzending van de order het grootste deel van deze bon ook weer in je saldo terugvloeit in de vorm van verdiensten!

Noot; Besteedt de klant niet het gehele bedrag van de bon, dan blijft het resterende bedrag na het bestellen nog over op de boncode voor een volgende bestelling. Bestelt de klant voor meer geld dan de waarde van de bon, dan dient de klant het resterende deel van de order zelf nog te betalen.

Voor de bonnen kan je een einddatum instellen.
Standaard staat er een datum ingevuld waarbij de bon 1 jaar geldig is, maar dit kan je naar wens aanpassen.

Als laatste geef je de aangemaakte bon(nen) een omschrijving. Kies deze zorgvuldig, want daaraan kan je later in het overzicht met aangemaakte bonnen deze bonnen herkennen.
De omschrijving verschijnt niet op de bonnen zelf.

Klik hierna op de knop "Aanmaken" en de bonnen worden gegenereerd.

Nadat de bonnen zijn aangemaakt verschijnt het overzicht met alle, door jou aangemaakte bonnen.
Je kan deze bonnen downloaden als PDF- of als CSV-bestand. Kies je voor een CSV-bestand, dan kan je aangeven of het separatieteken in het bestand een komma of puntkomma moet zijn, afhankelijk van het programma wat je gaat gebruiken om het bestand in te lezen en te verwerken.

Bonnen afdrukken

Het PDF-bestand kan je afdrukken en uitsnijden. Als je grotere hoeveelheden bonnen gebruikt, dan kan je ze printen op speciaal papier zodat je ze niet hoeft te snijden.

De maten komen overeen met de visitekaartjes van Sigel, geschikt voor inktjet en laserprinter en o.a. te bestellen bij Bol.com in 40 vellen per verpakking.