Interview met sportfotograaf KartPhoto Michael Melis

Michael Melis was als kind altijd aan het fotograferen van auto’s en leerde zichzelf al snel om de negatieven en de foto’s te ontwikkelen. Ondertussen sleutelde hij aan de auto’s en maakte foto’s op beurzen, meetings en rally’s. In 2004 kwam hij door zijn vriendengroep in aanraking met de kartsport en hij had ook net zijn eerste professionele digitale camera en sindsdien fotografeert hij al 19 jaar kartwedstrijden. Hij woont vlak bij het circuit in Zandvoort. En bijna elk weekend is hij te vinden op de kartbaan waar hij fotografeert zowel op clubniveau als ook op Nationale en Internationale wedstrijden, voornamelijk in Nederland, België en Duitsland. Hij is semiprofessioneel fotograaf en ziet zijn fotografie nog steeds als een fantastische hobby. Daarnaast werkt hij ook in de IT-branche. Zijn werk valt vooral op door de beweging en de dynamiek die in de foto’s zit. Hij schiet echt in het moment. Het zijn geen statische foto’s, maar Michael kiest speciaal voor spectaculaire actiefoto’s, want dit hoort bij kartfoto.

Voordat de Max Verstappen gekte losbarstte, dacht men als hij vertelde dat hij kartwedstrijden fotografeerde aan indoorkarts van een bedrijf- of vrijgezellenfeestjes, maar op 15 mei 2016 reed Max Verstappen naar zijn eerste Formule 1 overwinning en de Max gekte barstte los en sindsdien weet echt iedereen wat karten is. Dat Max Verstappen een talent is, wist Michael al, omdat hij in 2006 en 2007 ongeslagen Nederlands en Belgisch kampioen was geworden.
Michael heeft heel veel jonge talenten gezien die nu in de Formule 1 rondrijden zoals Ocon, Stroll, Magnussen, Hulkenberg enzovoort. Het karting is dan ook wel de kraamkamer voor de autosport. Ondertussen loopt hij al zo lang mee dat rijders die hij in de begin jaren van zijn fotograafcarrière nu weer tegenkomt op het circuit met hun kinderen. Dat zijn goede en waardevolle contacten.

Wat is een goede sportfoto volgens Michael?

Voor Michael is een goede sportfoto als er actie in zit. Er moet dus beweging inzitten. De kart mag niet stil staan. Het liefst dat een wieltje opgetild is. Als het onder controle is, dan gaat het niet hard genoeg. Het moet er spectaculair uitzien. Hij gaat dan ook niet voor safe.

Downloads

De laatste jaren ziet hij vooral een trend in verkoop van downloads. In het begin van de digitale fotografie gebruikte hij 800 pixels. Hij heeft veel vraag gekregen over verschillende resoluties en speelt daar goed op in. Sinds twee jaar gebruikt hij 1024, 1280,- en 1600 pixels en dat waarderen zijn klanten enorm. De foto’s zijn haarscherp en spatten van het scherm.

Ontwikkelingen in de sportfotografie

Door toename van social media is er veel veranderd in de sportfotografie. Vroeger was één foto aan de muur gebruikelijk en nu hangen veel meer mensen kleinere foto’s op. Niet alleen de serieuze actiefoto’s, maar ook naar zijn “fun” foto’s is veel vraag. Hij vindt dit ook een goede ontwikkeling.

Ondernemerschap

Het grote verschil met vroeger is dat men verwacht dat de foto’s direct online staan. Liefst binnen enkele uren en dat heeft vooral te maken met social media. Michael bewerkt zo weinig mogelijk de foto’s. Door zijn ruime ervaring zijn deze meestal direct goed.
Michael blijft zichzelf altijd ontwikkelen en kijkt regelmatig wie zijn klanten zijn en wat voor foto’s er gekocht worden. Het is belangrijk om in te spelen op de wensen van de klanten en zijn signatuur spreekt voor zich.

Sport- en eventfotografie

Door zijn IT-achtergrond had hij zelf een webshop gebouwd. Per mail stuurde hij de foto’s digitaal op en verzorgde zelf de afdrukken en nam deze bij de volgende race mee. Al snel liep dit op met 300 foto’s per week Dit kostte echter te veel tijd om dit nog zelf te doen. In 2012 las hij op Tweakers over Oypo en sindsdien is er een samenwerking. Dit platform voldoet aan zijn wensen en het ontzorgt hem enorm veel dat Oypo na het uploaden van de foto’s de gehele afhandeling uit handen neemt, zodat hij zich volledig kan richten op het liefst wat hij doet; fotograferen.

Het fijne om met Oypo te werken is dat het goed aansluit bij de werkwijze van Michael. Een pré is dat er veel opties toegepast kunnen worden die voor hem belangrijk zijn zoals de vertalingen in Engels, Duits en Frans. Maar ook het werken met een groepsaccount vindt hij fijn en hij ziet helder wat er verkocht is.

 

Na het interview moet Michael zich haasten om naar Duitsland te gaan om de wintercup te fotograferen. Het blijft tenslotte je hobby.
Voor meer informatie zie www.kartphoto.com

 

Dit artikel is geschreven door Anne-Mieke Sfrintzeris-Kommers en is gepubliceerd op Oypo januari 2023