Uitgelicht: Knappe Koppies schoolfotografie

Ze waren één van de eersten die afstapten van schoolfotografie met een blauwe achtergrond. Knappe Koppies staat al jaren bekend om haar schoolfotografie met een frisse, hippe stijl van fotograferen. ‘Clean en simpel’.

De paasdagen zijn net achter de rug als we eigenaresse Manuela spreken. Ze benadrukt meteen de kracht van het werken met een team van schoolfotografen: “We vinden het leuk om van elkaar te leren. Zo waren we tweede paasdag nog bij elkaar om te oefenen met nieuwe poses en belichtingen”, vertelt ze enthousiast.

Zelf staat Manuela niet meer achter de camera. Ze is in het vijfkoppige team degene die zich bezighoudt met het ondernemerschap. Tot 1 maart deed ze dat samen met haar compagnon Mariska, maar die is ermee gestopt. “Mariska en ik zijn samen acht jaar geleden begonnen. Sinds vijf jaar richten we ons geheel op de schoolfotografie. Mariska stopte omdat ze graag wat kleinschaliger wilde gaan werken in een eigen portretstudio. Zij richt zich nu vooral op het maken van mooie portretten.”

Naast Manuela bestaat het huidige team nog uit een fulltime DTP’er en drie fotografen. “Allemaal vrouwen. Wij merken dat dat voor de schoolfotografie fijn werkt.”

Echte lach

Het belangrijkste doel van Knappe Koppies is het fotograferen van een echte lach. “We willen dat de mensen die de foto’s bekijken, kunnen zien dat de kinderen die erop staan lol hebben. We nemen de tijd om ze te fotograferen.”
De foto’s van Knappe Koppies kenmerken zich veelal door een frisse witte achtergrond. “Wij wisselen eigenlijk niet veel qua achtergrond. We houden van clean en simpel, en wit geeft een mooie frisse uitstraling. Daardoor gaat alle aandacht naar het kind dat erop staat. Als de school het graag wil, hebben we ook een achtergrond met houtprint, maar onze voorkeur gaat uit naar een witte achtergrond.”
Niet alleen de foto’s, maar ook de website en de communicatie naar de ouders en de school hebben die uitstraling. Alles klopt bij elkaar.

 

Downloads en voordeelsets

Zoals zoveel fotografen, merkte ook Knappe Koppies dat de vraag naar downloads toenam. Daarom begonnen zij een paar jaar geleden ook met het aanbieden van downloads. “Eerst gewoon per stuk, maar inmiddels bieden we ook alle foto’s uit een map als download aan tegen een totaalprijs. Hier zit de broer/zus foto dan gewoon bij in.” Manuela merkt dat het aanbieden van downloads niet per definitie meer omzet oplevert. “De omzet van de afdrukken is gedaald en die van de downloads gestegen. Daarnaast bieden we altijd voordeelsetjes aan, deze blijven voor een bepaalde doelgroep interessant. Ook verkopen we wanddecoratie en funproducten, maar al met al halen we nog de meeste omzet gewoon uit de verkoop van printjes.”
Knappe Koppies kiest er bewust voor om de klassenfoto niet als digitaal bestand aan te bieden. “Deze kunnen ze als een 13x18 cm afdruk bestellen. Daarmee voorkomen we dat een ouder de foto koopt en doorstuurt naar alle ouders in de klas.”

Blij met Oypo

Als we Manuela vragen wat ze verder nog graag kwijt wil voor dit artikel, geeft ze aan dat ze vooral heel erg blij is met de diensten van Oypo. “Zonder Oypo hadden wij niet zo kunnen groeien. We hebben vanaf het begin met Oypo gewerkt, en het is fijn dat Oypo vooruitstrevend is en weet dat efficiënt werken voor schoolfotografen erg belangrijk is. De tijdwinst zit hem bijvoorbeeld in het werken met de app, daar zijn we nog steeds erg blij mee. Maar ook met de inlogkaartjes, daar kun je tegenwoordig met het oog op de privacy echt niet meer zonder. Oypo neemt ons heel veel werk uit handen en het mooie is dat we mogen meedenken en open staan voor onze suggesties.” Ze sluit af met: “Het is fijn dat we mede door de samenwerking met Oypo naar onze klanten uitstralen dat alles gewoon goed is geregeld.”

 Neem ook eens een kijkje op de site van Knappe Koppies via www.knappekoppies.nl.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over schoolfotografie? Bekijk dan de whitepaper van Oypo over dit onderwerp.