Uitgelicht: Plan B fotografie

‘Afzwaaiertje' groep 8 onderscheidt Plan B fotografie van concurrentie 

 

Met zijn ‘special’ voor groep 8 onderscheidt Herman Heutink, eigenaar van Plan B Fotografie, zich van zijn collega schoolfotografen. De fotograaf wil de schoolverlaters graag iets speciaals meegeven en steekt daar veel tijd in. Hiermee, maar ook door zijn perfectie en persoonlijke benadering, weet hij scholen voor langere tijd aan zich te binden.

Voordat Herman Heutink voor zichzelf begon, werkte hij voor een collega schoolfotograaf. Daar kregen de kinderen als groepsfoto een standaard koppenkaart. Dat kon anders dacht hij, helemaal voor groep 8. “Ik wil graag iets betekenen voor de kinderen. Als je van school gaat moet dat een leuke afsluiting zijn”, vertelt de fotograaf. Zo werd het concept voor een collage groepsfoto geboren. De kinderen worden voor deze collage allemaal voor een witte achtergrond gefotografeerd met hun hobby. Voor de één is dat voetbal, voor een ander paardrijden of dansen. Het kan van alles zijn. Herman maakte eerst de collages allemaal zelf, maar laat het monteren hiervan nu meestal over aan Ruud Kronenburg. “Kinderen die paardrijden fotograferen we op een kruk en plaatsen we in de montage op een paard, eigenlijk kunnen we bij ieder kind iets persoonlijks toevoegen. Er gaat veel tijd inzitten: een uur of drie in totaal. De foto hoeven ze vervolgens niet te kopen, die bieden wij als Plan B fotografie aan op de afscheidsavond.”

American Style
Hier houdt het nog niet op. Plan B maakt voor ieder kind ook nog een persoonlijke montage genaamd ‘American Style’. “Ik wil dan heel goed weten wat het kind echt leuk vindt. Ze mogen daar dingen voor opschrijven. Deze verwerken we dan in de montage. Ik heb inmiddels een hele bak met allemaal beelden die ik hiervoor kan gebruiken. Dit doen we niet op alle scholen. Hier zit echt veel werk in, ook denkwerk vooraf. Het heeft lang geduurd om het concept goed te ontwikkelen, maar het is super leuk om te doen. Ieder kind krijgt de foto persoonlijk overhandigt bij het afscheid. Terwijl ze naar voren lopen, projecteert de school de foto op een doek. Dat is super mooi!” 

Aan de ‘American Style’ uitvoering zit wel een kostenplaatje voor de school verbonden.

 

“Ik wil graag iets betekenen voor de kinderen. Als je van school gaat moet dat een leuke afsluiting zijn"

Perfectie
Het maken van kwalitatief goede foto’s staat bij Plan B hoog in het vaandel. Heutink heeft alles uitgewerkt. “Ik heb een heel schema waarin ik alles heb uitgemeten. De hoogte van de lampen bij de kleintjes, maar ook de grotere kinderen, de afstand van de lamp, enzovoort. Ik vind het belangrijk om met een grijskaart te werken en gebruik te maken van een lichtmeter. Dat zijn basisdingen die je als fotograaf gewoon hoort te beheersen. Alleen dan kun je constante kwaliteit leveren. Ik ben altijd op zoek naar perfectie. We werken met een team van vier fotografen, het is belangrijk dat we allemaal dezelfde kwaliteit leveren. Daar ben ik dus heel streng op.”

App
Tijdens het fotograferen werken de fotografen van Plan B met de Oypo-app. Onmisbaar voor een goede workflow volgens de ondernemer. “Door namenlijsten in te voeren kun je de foto’s later makkelijk in de juiste map zetten. Ook als er vragen zijn over een foto van een kind, is makkelijk terug te vinden over wie het gaat.”

Plan B fotografie maakt altijd eerste de portretten en daarna de broer-zusfoto’s. Heutink zelf fotografeert meestal de teamfoto’s en de foto’s voor de collage van groep 8. “We maken in samenwerking met de school een hele planning zodat ze precies weten wat ze kunnen verwachten.” 

Heutink vindt afwisseling in achtergronden en poses belangrijk. Het moet ieder jaar wel iets anders zijn dan het jaar ervoor. Hij kiest hierbij wel voornamelijk voor rustige achtergronden. “Dit jaar fotograferen we de kinderen met een trapje, volgend jaar is het weer iets anders”, legt hij uit. 

 

Acties
Heutink heeft momenteel voor zijn klanten een leuke actie lopen. In samenwerking met het Dolfinarium krijgen de mensen die bij hem foto’s bestellen korting op de entreeprijs van het park. De code ontvangen ze bij hun bestelling op de pakbon. “Het Dolfinarium benaderde ons of wij deze samenwerking wilden. Bij mij gaan de raderen dan meteen draaien. Ik ben ook nog met een paar andere partijen in gesprek of we daarmee wellicht zoiets kunnen doen”, spreekt de ondernemer. 

Niet alleen naar de ouders toe, ook naar de hulpouders en de school is Plan B fotografie altijd erg attent. Zo maken ze per klas een pakketje van de inlogkaartjes met daarbij een chocolaatje voor degene die het regelt. “Het liefst brengen we alles persoonlijk langs. Dat lukt soms niet met scholen die echt ver weg zitten. Ook vinden we het belangrijk persoonlijk naar de ervaringen te vragen: zijn er misschien dingen die anders kunnen of zijn er bepaalde wensen voor het jaar daarop?”

Persoonlijke aanpak
Qua aanpak past Oypo goed bij Plan B fotografie. “Het fijne aan Oypo vind ik het persoonlijke. Ze weten echt wie je bent. Als er iets is willen ze je meteen helpen en als ze aangeven dat ze ergens op terugkomen, dan doen ze dat ook. Hun software en bereikbaarheid zijn voor mij echt belangrijk. Soms heb ik weer iets nieuws bedacht en kan het niet meteen, maar ze denken dan wel mee in wat wel kan en of ze misschien wat dingen voor ons aan kunnen passen. Ook voor onze klanten zijn ze goed bereikbaar, dat is voor ons ook weer heel belangrijk.”

Benieuwd naar Plan B fotografie? Neem dan een kijkje op www.planbfotografie.nl