Haal je btw-nummer weg als je gebruik wilt maken van de KOR

Kleine ondernemers kunnen vanaf 1 januari 2020 gebruik maken van een nieuwe kleine ondernemers regeling (KOR). Deze regeling is interessant als de omzet die je uit je eigen bedrijf haalt minder dan 20.000 euro (excl. btw) is. Meer over deze regeling kun je hier lezen. Omdat we bij Oypo vragen krijgen van fotografen die hier gebruik van willen maken, leggen we in dit bericht uit hoe je hiermee om moet gaan. 

 

Als jij de keuze hebt gemaakt gebruik te willen maken van deze regeling, is het belangrijk dat je vanaf januari 2020 bij je in je account bij de ‘mijn profiel’ pagina het btw-nummer weghaalt. Als hier een btw-nummer staat, keren wij namelijk je verdiensten uit inclusief btw en dat is als je gebruik maakt van de KOR niet de bedoeling omdat je geen btw-aangifte meer doet.

Als je gebruik maakt van deze regeling, kun je ook geen btw meer terug vragen. De btw die jij als fotograaf betaalt over het afnemen van onze diensten en bijvoorbeeld het bestellen van inlogkaartjes kun je dus niet meer terug vragen.

We kregen al de vraag of de prijzen richting de consument dan veranderen omdat jij als fotograaf geen btw meer hoeft te berekenen. Dit is niet het geval. De consument neemt namelijk de producten af bij Oypo en wij vallen niet binnen de KOR. De btw die wij van de consument ontvangen wordt netjes afgedragen aan de belastingdienst.