Wees zichtbaar op Instagram

Als fotograaf kun je er eigenlijk niet meer omheen: Instagram. Op dit social media platform draait het helemaal om beeld, oftewel fotos. Om succesvol te zijn op Instagram moet je een aantal dingen doen. Ten eerste moet je natuurlijk enthousiast zijn over je eigen fotos en een creatieve, originele feed creëren die laat zien wat jij doet. Daarnaast is het belangrijk om ook strategisch goed om te gaan met je posts. In dit artikel geven we je een aantal tips om je op weg te helpen.

Je account

Als eerste is het belangrijk goed na te denken over je accountnaam. Ook als je er al een hebt, is het verstandig om na te denken of dit wel de juiste naam is of dat je hem moet aanpassen. De naam moet passen bij je account: een pakkende en relevante naam. Het ligt voor de  hand om hier je eigen naam of je bedrijfsnaam voor te gebruiken, of een naam waarvan jij vindt dat deze past bij wat jij uit wilt stralen. Let er wel op dat de naam niet te lang is.

Uiteraard zet je je profiel op openbaar om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Kies je voor een bedrijfsprofiel, dan kun je ook contactgegevens toevoegen en heb je inzage in de statistieken van je pagina. Zet in ieder geval altijd je locatie in je profiel, dan weten mensen direct of je wel of niet in de buurt woont als ze je in willen huren als fotograaf.

Kies zorgvuldig je profielfoto en probeer in je biografie met weinig woorden zoveel mogelijk essentiële informatie te geven. Engels is de meest gebruikte taal op Instagram. Als je mikt op een wereldwijd publiek, moet je naast Nederlands ook Engels gebruiken.

 

Focus
Het is belangrijk een doel voor ogen te hebben met je account. Bedenk wat je wilt laten zien. Als het gaat om de fotografie voor je bedrijf, plaats dan geen familiefotos. Kies heel duidelijk voor een stijl en houd je daar ook aan. Ben je actief in meerdere takken van de fotografie, vraag je dan van tevoren heel goed af of je dat allemaal op een account wilt plaatsen, of dat het beter is om meerdere accounts aan te maken. Natuurlijk is het niet erg om af en toe eens af te wijken, maar als je vooral een mensenfotograaf bent en je daarmee volgers hebt opgebouwd, loop je het risico deze weer kwijt te raken als je ineens allemaal landschappen gaat plaatsen.  

Kies je stijl
Laat duidelijk de stijl zien waarin jij graag fotografeert. Laat je er dus niet toe verleiden om allemaal filters over je foto's heen te zetten. Doe dat alleen als je normaal ook je fotowerk aflevert met deze filters. De fotos die je plaatst, moeten representatief zijn voor het werk dat je normaal aan je klanten levert.

Gebruik hashtags
Het toevoegen van een hashtag kan helpen bij het zichtbaar maken van je fotos op Instagram. Een hashtag is niet bedoeld om een zo groot mogelijk publiek te bereiken, wel om een zo relevant mogelijk publiek te bereiken. Denk dus goed na over de hashtags die je gebruikt. Liever één of twee goed gekozen hashtags dan een hele lading. Wissel ook af in het gebruik van je hashtags.
Neem hashtags niet op in je bijschrift. Een bijschrift vergroot de betrokkenheid van je volgers, helemaal als je het verhaal achter de foto beschrijft. Hashtags zijn doorgaans vooral functioneel en best lelijk. Je kunt ook je eigen originele hashtag bedenken, zodat volgers snel toegang hebben tot je content.
Je hashtags kunnen gaan over wat er te zien is op de foto, het type fotografie, de locatie, de apparatuur, je merk of details in de foto.

Ga volgen
Als je wilt dat mensen jou gaan volgen, is het belangrijk ook andere mensen te volgens en fotos te gaan liken. Volg niet zomaar iedereen, maar kijk naar wat echt aansluit bij jou. Wie jij volgt, is onderdeel van je instagram-identiteit.
Neem regelmatig even de tijd om door fotos te bladeren van anderen en deze te liken. Grote kans dat ze dan ook even een kijkje nemen bij jouw fotos. Als je in de app op het zoek-icoontje klikt, krijg je fotos te zien die lijken op wat je reeds hebt geliked. Geeft dus alleen gemeende likes, dan krijg je hier ook beelden te zien die je echt mooi vindt. Meteen een mooie manier om inspiratie op te doen!

We hebben in deze blog zeker niet alle mogelijkheden van Instagram besproken, maar we hopen wel dat we je hiermee een eindje op weg hebben geholpen. We zien de posts met #oypo graag voorbijkomen!