5 tips voor schoolfotografie

Bij schoolfotografie komt veel kijken. In korte tijd heb je veel kinderen voor je lens en krijg je dus een grote hoeveelheid foto’s te verwerken. Wij geven vijf tips hoe je efficiënt kunt werken en zoveel mogelijk foto’s kunt verkopen.

Tip 1: Voorbereiding

Niets is zo belangrijk als een goede voorbereiding. Denk na over het systeem waarmee je wilt werken, en test daarmee. Zo kom je op de dag zelf niet voor verrassingen te staan. Zorg dat je een duidelijke planning maakt voor alle klassen waarin je rekening houdt met bijvoorbeeld de gymtijden, je wilt immers geen knalrode bezwete hoofden voor de camera, en regel dat je voldoende hulp (ouders) hebt op de dag zelf.

Tip 2: Opstelling en belichting

Neem op de dag zelf ruim de tijd om te zorgen dat je opstelling en je lampen goed staan. Maak ook een paar testfoto’s. Door ervoor te zorgen dat de belichting meteen goed is, voorkom je dat je achteraf veel tijd kwijt bent met de nabewerking. Door gebruik te maken van een grijskaart kun je tijdens de nabewerking eenvoudig de juiste instellingen voor keur toepassen.

Tip 3: Privacy

Privacy is belangrijk als het om foto’s van kinderen gaat. Zorg er daarom voor dat de ouders alleen maar de individuele foto’s van hun eigen kinderen kunnen zien en niet die van andere kinderen. Oypo heeft hier een handig systeem voor. Door te fotograferen met de Oypo-app kun je achteraf met enkele muisklikken de foto’s in aparte mappen zetten, voorzien van een unieke inlogcode en wachtwoord en voor kostprijs persoonlijke inlogkaartjes, die je zelf in je eigen huisstijl kunt ontwerpen, laten printen.

Zorg er daarnaast ook voor dat je de benodigde toestemming van de ouders hebt om de kinderen te mogen fotograferen (volgens de richtlijnen van de AVG).

Tip 4: Wees zichtbaar

Er zijn verschillende manieren om de foto’s aan te bieden aan de ouders. Een daarvan is een webshop integreren in je eigen website. Doordat de ouders op jouw eigen website terecht komen, zien ze meteen wie je bent en wat je eventueel nog meer te bieden hebt. Ook hiervoor heeft Oypo een mooie oplossing. Zonder programmeerkennis kun je eenvoudig de webshop van Oypo integreren in je eigen website. Door de producten ook white label (in je eigen huisstijl) te laten verzenden, zorg je ervoor dat jouw naam meerdere malen bij de klant onder de aandacht komt. 

Tip 5: Maak keuzes en geef korting

Denk goed na over wat je aanbod aan fotoproducten. Maak hierin duidelijke keuzes. Je kunt wel alle soorten en maten fotopapier, wanddecoraties en funproducten aanbieden, maar het is verstandiger een wat beperkter assortiment aan te bieden. Kijk wat past bij jouw fotografie en bij de klant.

Ga ook slim om met kortingen. De klant is hier vaak gek op. Trigger ouders om snel te bestellen door bijvoorbeeld in de eerste twee weken de verzendkosten voor eigen rekening te nemen of een leuke korting te geven. Houd er wel rekening mee dat je met korting de prijs krijgt die je wilt hebben voor je foto’s.

Om je op weg te helpen met je schoolfotografie hebben we een speciale pagina aangemaakt met linkjes naar interessante artikelen of how-to pagina's over schoolfotografie. 

Klik hier om naar de overzichtpagina schoolfotografie te gaan.